RomRusItaEng
 +373 22 92-63-30
Каталог

Pompe de caldura

POMPE DE CALDURA 

NIBE Energy Systems, lider mondial de piata in domeniu, prezinta acum si in Republica Moldova noua generatie de pompe de caldura realizate cu tehnologie superioara dar in acelasi timp cu instalare si functionare extrem de simpla

Caracteristici generale

  • contructie robusta, nivel ridicat al calitatii - fiabilitate si durata mare de viata
  • nivel de zgomot extrem de mic – confort sporit
  • eficienta ridicata – economie de energie de pana la 80%, cost redus de exploatare
  • sisteme de automatizare si control cu display digital si meniuri simple, cuposibilitate de conectare pentru control la distanta – usor de utilizat
  • design elegant si actual

Siguranta in exploatare si fiabilitate Firma suedezaNIBE este unul din pionierii tehnologiei pompelor de caldura cu o experienta in domeniu de 60 de ani. AcumNIBE ne poate oferi sisteme care ne pot incalzi casele si pot prepara apa calda utilizand energia solara. Fara indoiala se poate spune ca tehnologia care sta la baza functionarii acestor echipamente a fost testata si folosita multi ani atat in Suedia cat si in multe tari ale lumii.

NIBE Energy Systems produce pompe de caldura intr-o gama variata cu puteri cuprinse intre 3,85 si 60 kW cu posibilitatea de cascadare pentru a dezvolta puteri de pana la 540 kW.

O pompă de căldură este un dipozitiv care deplasează energia dintr-un loc (de la o sursă de căldură) în altul (la un schimbător de căldură) cu ajutorul unei substanţe intermediare purtătoare de energie care își schimbă starea (lichidă sau gazoasă) si presiunea. Indiferent de sursa de căldură, pompele de căldură utilizează indirect, energia solară acumulată în sol, apă sau aer.

Sistemul de funcționare al acesteia, relativ simplu, constă în preluarea căldurii din natură, mai exact a energiei solare, înmagazinată în pămant, apă, printr-un sistem de conducte, și transformarea acesteia, cu ajutorul unui compresor, în energie termica. Sistemul se aseamănă cu instalația unui frigider, cu excepția faptului că, în cazul căldurii, principiul se inversează.

Energia preluată este transmisă agentului de răcire din vaporizator. Prin vaporizare agentul termic se transformă în gaz, care este absorbit de compresor. Gazul este apoi comprimat. Prin comprimare, temperatura gazului se ridică la 70 – 100 C °. Această caldură este preluată de agentul termic (apa din instalația termică) prin intermediul condensorului, folosindu-se apoi pentru încalzirea clădirilor sau pentru a produce apă caldă.

                        

Performanţa sau eficienţa unei pompe de căldură este dată de Coeficientul său de performanţă (COP) care este definit ca raportul dintre cantitatea de căldură eliminată la condensator și energia electrică consumată de compresor. Cu cât valoarea COP este mai mare, cu atât este mai bine deoarece utilizând o anumită cantitate de electricitate, se obtine mai multă căldură. Pompa de căldură utilizează energie doar pentru acționarea compresorului.

● Pompa de căldură geotermală- extragerea căldurii de la suprafaţa solului, rocii sau dintr-un lac din apropiere este o oportunitate importantă pentru încălzirea caselor, a proprietăţilor cu mai multe unităţi sau a altor clădiri mai mari.

Pompa geotermală extrage căldura din sol prin intermediul captatorilor verticali sau orizontali (sonde geotermale/puțuri), în funcție de configurația terenului. Circuitele intermediare plasate în sol, absorb căldură şi o transmit vaporizatorului pompei de căldură.

În cazul sondelor geotermale verticale realizarea forajelor se face pînă la o adîncime de pînă la 100 m. În cazul necesarului de căldura mai mare, se realizează mai multe foraje în care se introduc 2 sonde în forma de "u" (fig.1), sau se pot realiza foraje de pana la 250 m, acestea însă  nu sunt justificate din punct de vedere economic. Odata cu executarea forajului se introduc atît sondele cît si o conductă suplimentară prin care se introduce cu presiune bentonita. Rolul acesteia este de a mări transferul termic dintre sonde și pămînt, iar odata cu întărirea acesteia se realizează și o etanșare a țevilor.

   

  Fig.1                                                                           Fig.2

Sondele geotermale verticale sînt executate în felul următor (fig.2):

1. Execuția forajului vertical cu mașina de forat;

2. Introducerea sondei formată din bara în forma de "U";

3. Umplerea spațiului dintre țevi și marginea forajului cu bentonită. Prin această operație se îmbunătățește transferul de caldură de la pămînt la sonde.

În cazul captatorilor orizontali pentru absorția unui kW de caldură din pamînt este necesară montarea conductelor pe o suprafață între 20 m² și 70 m². Energia este recuperată prin intermediul țevilor captatoare îngropate la adîncimi cuprinse între 1.6m - 2.0 m.
Teava se aseaza pe un pat de nisip, iar dupa ce s-a terminat montarea ei se acopera din nou cu un strat de nisip de protectie cca 10 cm. 

                        

Noua generaţie de pompe geotermale este realizată cu o tehnologie sofisticată, dar în același timp au o instalare și funcţionare extrem de simplă. Proiectate pentru a fi conectate la un sistem de distribuţie a căldurii cum ar fi radiatoare, convectoare sau încălzire în pardosea, aceste pompe de căldură oferă economii uimitoare și beneficii mediului înconjurător.

● Pompa de caldura apa-apa - prin utilizarea apei din pînza freatică se ajunge la cel mai bun randament al pompelor de caldură. Calitatea apei joacă un rol important: aceasta poate fi corozivă sau cu un conținut  mare de pămînt și nisip. Un alt dezavantaj este că atît calitatea apei, cît si cantitatea acesteia se pot modifica în timp. În zona de aspirație a pompei submersibile se monteaza o țeavă de drenaj prin care se aspiră apa din pînza freatică, iar în jurul acesteia se realizează un pat din piatră cu rolul de a filtra apa.

                        

● Pompa de căldură aer-apă - . principiul acestei pompe constă în captarea căldurii prezente în mediul îmconjurător  (din aerul exterior) și o restituie pentru a da caldură iarna sau pentru a raci în timpul verii. În cazul pompelor aer-apă materialul absorbant este freonul care absoarbe de la aerul din exterior energia latentă necesară.

                   

Pompa de caldura aer-apa este pompa de caldura cu cele mai mici costuri investitionale si este usor de implementat. Dezavantajul major al acestui este ca odata cu scăderea temperaturii sub -5⁰C își pierde din eficiență iar la temperaturi mult mai scăzute nu mai funcționeaza.

● Pompa de căldură cu recuperarea aerului cald –ventilează clădirea și recuperează energia din aerul cald evacuat, refolosindu-l pentru a încălzi apa menajeră și pentru a alimenta sistemul de încălzire centrală.

O pomă de căldură cu recuperarea aerului cald este absolut necesară pentru casele nou-construite, bine izolate sau apartamente. Pentru o investiție rezonabilă se realizează o ventilaţie corectă și se înregistrează cel mai scăzut consum de energie posibil pe metru pătrat. Pompa trebuie să fie conectată la un distribuitor de căldură de temperatură joasă cum ar fi radiatoarele sau țeava din pardoseală. Cu alte cuvinte, produsul este potrivit pentru atît pentru case cu încălzire hidraulică cît și pentru cele cu sisteme de ventilare. Este posibilă, de asemenea, conectarea la cîteva produse și accesorii, cum ar fi  boiler suplimentar și încălzire în pardoseală sau radiatoare.

                 

Folosirea pompelor de căldură prezintă multiple avantaje pentru consumator:  

- din punct de vedere economic o pompa de caldura foloseste o energie practic inepuizabilă si gratuită (caldura inmagazinată în apa din pînza freatica, aer sau sol). Are nevoie de o cantitate foarte mica de energie electrică. În acest mod costurile de funcționare sunt de 3-4 ori mai reduse față de o centrală tradițională. Amortizarea pompei de caldura se face în maxim 4 ani;

- din punct de vedere a siguranței nu prezintă pericol de explozie sau incendiu;

- din punct de vedere ecologic nu polueaza, nu necesită coș de fum, nu afectează stratul de ozon;

- din punct de vedere a utilizării asigură atît încalzirea (în perioada rece a anului) cît și răcirea (pe timp de vară), climatizarea imobilelor - nefiind necesare instalatii suplimentare de aer condiționat. 

 
Мы на карте
Forma de feedback

Карта сайта

Chisinau, str. Uzinelor 12