RomRusItaEng
 +373 22 92-63-30
Catalog

Energia solara

Energia solară este energia pe care o emite soarele prin razele sale în mod direct sau indirect. Pentru satisfacerea necesităților, prin diferite procedee energia solară este convertită în diferite forme de energie prin următoarele procese: termosolar, fotovoltagic, fotochimic și fotosintetic.

Energia solară convertită în energie termică în instalaţiile termosolare este folosită pentru producerea apei calde şi a climatizării locuinţelor .Energia solara este captată și transformată în energie termca prin intermediul captatoarelor solare - colectoare solare sau panouri solare.  


Componenta principală a colectorului solar este elementul absorbant care transformă energia solară în energie termică și o cedează agentului termic (apă, antigel). Energia preluată de către agentul termic este fie stocată, fie utilizată direct (ex. apă caldă menajeră). Agentul termic cedează căldura captată apei aflate într-un boiler, aceasta atingînd temperatura de 80°C vara și 55°C pe timp de iarnă.

Colectorul  sau panoul solar este realizat, de obicei, din tuburi vidate, conectate între ele, sau este constituit din panouri plane.

●Panoul solar cu tuburi vidate

Tuburile vidate sunt cele mai eficiente dispozitive de captare a energiei solare. Panoul solar cu tuburi vidate este alcătuit din tuburi paralele, în spatele cărora se află reflectoare pentru concentrarea radiației solare.

     

Tuburile vidate se compun din două tuburi de sticlă concentrice, între care este vid. Materialul din care sunt fabricate tuburile este sticla de mare rezistență, sticlă borosilicată. Fiind tuburi superconductoare, sunt capabile să capteze inclusiv energia infra-roșu din lumina difuză (pe timp de ceață sau nori). Tubul din interior este înconjurat de o suprafață absorbantă de care este atașat un tub de cupru prin care circulă un agent termic. Metodele moderne au făcut posibilă folosirea tehnologiei Heat –Pipe care transformă radiația solară în energie termică.Vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de căldură, permițînd obținerea unui randament ridicat. Astfel de panouri sunt mai eficiente în zonele cu temperaturi moderate și funcționează pe toată perioada anului indiferent cît de scăzute sînt temperaturile în timpul iernii.

Panoul solar plan

Acesta este realizat, de regulă, sub forma unei carcase metalice care conține toate elementele componente. Printr-un geam de sticlă, razele soarelui cad pe o tablă de cupru la care sunt atașate țevile din cupru prin care circulă agentul termic. Suprafața de culoare închisa a panoului facilitează absorbția radiațiilor solare care încalzesc țevile, dupa care căldura colectată este transferată agentului termic care circulă printre acestea. Cuprul asigură un randament ridicat de transfer al căldurii, la aceasta contribuind și izolatia părților laterale și a celei din spate a panoului cu vată minerală.

     

În cadrul sistemelor cu circulație forțată, radiațiile solare colectate de panou încalzesc apa din rezervorul de acumulare, care este dirijată apoi fie pentru a fi folosită la încalzirea locuinței, fie în circuitul de apă caldă menajeră. Colectoarele plane sunt ideale pentru a asigura agentul termic pe perioada verii dar și o bună parte a primăverii si toamnei. Pe durata anomtimpului rece însa, eficiența acestora este foarte scazută.

Panoul solar fotovoltagic

Spre deosebire de panoul solar termic, panoul fotovoltaic transformă energia solară în energie electrică. Componentele principale ale acestui tip de panou solar sunt celulele solare, alcătuite din două sau mai multe straturi de material semiconductor, de obicei siliciul. Această structură este similară cu cea a unei diode. Cînd stratul de siliciu este expus la lumină, electronii din material se mișcă, generînd astfel curent electric. Fiindcă au o suprafață foarte mică și curentul generat de o singură celula este mic, celulele se leagă în serie sau în paralel.

                            


 

 
Localizarea pe harta
Forma de feedback

Карта сайта

Chisinau, str. Uzinelor 12