RomRusItaEng
 +373 22 92-63-30
Catalog

Energia Bio

Având în vedere faptul că rezervele de combustibili fosili sunt repartizate neuniform pe glob, iar cantităţile exploatate cresc de la an la an, dar, totodată și modificările succesive ale preţului barilului de ţiţei și legislația restrictivă referitor la nivelul de poluare a mediului produs de gazele de ardere a combustibilor convenționali, este necesar să se acorde o atenţie tot mai mare biocarburanţilor obţinuţi din materii prime regenerabile, adică din biomasă.

Biomasa este considerată una dintre principalele forme de energie regenerabilă, datorită marelui său potenţial, viabilităţii sale economice şi a numeroaselor beneficii aduse pe plan social şi în ceea ce priveşte calitatea mediului înconjurător.

Astazi exista o mulțime de sisteme care funcționeaza la scară mondiala și care utilizează diferite biomase, combustibilul din biomasă fiind utilizat în diferite scopuri: de la încălzirea încăperilor până la producerea energiei electrice şi a combustibililor pentru automobile.

În scopul generării de caldură sistemele de încalzire cu biomasă utilizează în calitate de combustibili diverse materiale de origine biologică, materii vegetale și organice, precum lemnul, rezidurile agricole și chiar deșeurile urbane.  

  

 

Această caldură poate fi transportată și utilizată acolo unde se cere, pentru încalzirea și ventilarea clădirilor  individuale sau în rețea, și, chiar în procesele industriale. Sistemele de încalzire cu biomasă sînt diferite față de combustia conventională realizată în sobe pe lemn sau în șeminee, prin controlul amestecului de aer și de biocombustibil în scopul maximizării randamentului și minimizarii emisiilor.

 Un sistem de încalzire cu biomasa este compus dintr-o centrală de încalzire, un sistem de distribuție a caldurii si dintr-un sistem de aprovizionare cu biomasă.

Sistemul de distribuție are sarcina de a transporta căldura de la locul combustiei la beneficiar, adică de la centrala de încălzire în toată sistema de termoficare. Sistemul de aprovizionare cu biomasă poate fi manual sau poate include un mecanism de alimentare automată (cu ajutorul unui sistem ce măsoară debitul de intrare a biocombustibilului în camera de ardere), fapt ce reduce riscul asociat unei întreruperi de aprovizionare cu biomasă care ar putea compromite producerea de caldura, și, în același timp, maximizează eficiența utilizării biomasei.

Sistemele de ardere a biomasei sînt disponibile într-o gamă vastă de echipamente care variază în funcție de modalitățile de injectare a biomasei și a aerului, de concepția camerei de ardere și a gratarelor, de tipul de schimbător de caldură și de natura sistemului de tratare a emisiilor de gaz și de cenușă. 

Centrala termică cu gazeificare – gazeificarea nu are nici o legatura cu gazul metan, ci se referă la gazele eliminate de combustibilul lemnos atunci cand este pus în contact cu jar incins. O centrală pe lemne cu gazeificare are drept combustibil materialul lemnos, și anume bucați de dimensiuni reduse, care trebuie sa fie bine uscate, cu o umiditate sub 15%. Dacă se folosesc lemne cu un grad de umiditate mai mare de 15%, este foarte posibil ca randamentul centralei să fie unul scăzut. Lemnul nu poate fi înlocuit cu cărbuni, peleți, bricheți sau reziduuri lemnoase, precum rumeguș. Astfel, bucățile de lemn sînt puse în compartimentul special realizat. Aici, combustibilul solid este supus unor temperaturi extrem de ridicate, la contactul cu jarul produs pe gratar. Lemnul elimină în astfel de condiții monoxid de carbon și hidrogen, gaze care iau contact cu aerul și care sînt transferate în zona inferioară a focarului, numită și zona de schimb. Aici apare flacăra răsturnată, numită și flacăra inversa.

Prin intermediul acestui proces, lemnele nu ard direct, așa cum o fac într-o sobă, la contactul direct cu flăcările. Gazeificarea duce înainte de toate la arderea gazelor produse de lemne, astfel este asigurată o combustie completă și folosirea integrală a materialului lemnos introdus. În așa mod, se consumă o cantitate mai redusă de combustibil solid, iar alimentarea cu lemne trebuie facută mai rar.

       

Contează de asemenea și tipul lemnului folosit.  Cel mai recomandat este carpenul, deoarece are o esență tare. Pot fi folosite de asemenea și lemnele de fag, stejar și salcîm. Lemnul de brad poate fi folosit în special pentru aprinderea focului, deoarece acesta urca temperatura instant. În ceea ce priveste arderea bradului, aceasta nu este de lunga durată, fapt ce va necesita introducerea bucăților de lemn destul de des. Eficiența sistemului de încalzire este una ridicata, iar randamentul este mai bun decît cel asigurat de o centrală conventională. Pentru o eficiență cît mai bună și pentru o viață îndelungată a centralei, este nevoie de o curatare săptămînală a cazanului, pentru a se evita depunerea de gudron pe peretii acestuia.

Pentru persoanele care își doresc mai multă eficiență în urma folosirii combustibilului lemnos, se recomandă alegerea unei astfel de centrale.

Centrala termică pe peleți - reprezintă una dintre cele mai economice surse de încalzire datorită combustibilului folosit care este destul de ieftin comparativ cu alte tipuri. Centralele de acest tip sînt cu mult mai ecologice decat cele care funcționeaza pe bază de gaze sau combustibil lichid.
În plus, folosirea peleților asigură o economie de pînă la 30-40 % față de încalzirea pe bază de gaze. Unele centrale termice pe peleți pot funcționa și pe bază de lemne, astfel încat lasă utilizatorului o libertate mai mare de folosire a aparatului.

Peleții din lemn sînt deșeuri de masă lemnoasă, deshidratate și comprimate pînă la dublul densității energetice a lemnului verde, neuscat, fiind astfel o sursă de energie care nu polueaza și care nu consumă rezervele naturale ale planetei.                   

     

În mare parte, centralele pe peleți moderne sunt automatizate, fiind dotate cu un panou de comandă pentru cazan și arzător. Datorită acestui fapt, nu este nevoie de o supraveghere permanentă, deoarece oprirea și pornirea arzătorului este facută de catre termostatul de comanda, atunci cînd se ajunge la temperatura aleasa anterior. Există și un termostat de siguranță, care opreste funcționarea cazanului în cazul în care se ajunge la temperatura de 95 de grade Celsius, iar termostatul de reglaj nu a funcționat.

În cazul centraleor pe peleți ce funcționează pe bază de alimentare manuală, există o protecție împotriva supraîncălzirii, format dintr-un schimbător de siguranță existent în camera de agent termic primar și supapa termică, care racește cazanul cu ajutorul apei reci din rețeaua de alimentare cu apa. Astfel se evită posibilitatea apariției de incidente în momentul în care se ajunge la temperaturi de 95-98 de grade Celsius.

Centralele termice pe peleți reprezintă alegerea ideală pentru persoanele care își doresc un sistem de încalzire eficient și nepoluant. În plus, costurile sînt mai mici decît în cazul altor tipuri de centrale, care funcționeaza pe baza de combustibili gazoși sau electricitate. Pentru o bună funcționare, instalarea trebuie facuta doar de personal specializat, iar pentru o buna mentenanță și asigurarea durabilității aparatului este nevoie de curățări periodice.

Termoșemineele - acestea reprezinta soluția perfectă de compromis între designul modern și
cea mai avansata tehnologie de realizare a sistemelor de încalzire. Termoșemineele sînt concepute și proiectate ca surse de caldură complet autonome sau capabile să funcționeze în același timp cu alte centrale și diverse tipuri de instalații: calorifere, ventilconvectoare, pardoseală, panouri solare de ultimă generație.

                                           

Trmoșemineele sînt alimentate cu lemn, pelet sau alte biomase compatibile.

Sistemele de încalzire cu biomasă presupun costuri de investitii mai mari decît cele ale sistemelor convenționale pe conbustibili fosili. Totodată, sistemele de incalzire cu biomasă sunt mai avantajoase față de cele cu combustibili fosili atît prin costul combustibilului utilizat cît și a cheltuielilor de aprovizionare relativ scăzute.

 
Localizarea pe harta
Forma de feedback

Карта сайта

Chisinau, str. Uzinelor 12